Året är 1999

Supporterklubben bildades 1999 och blev året därefter GIF Sundsvalls officiella supporterklubb. Och vilken start vi fick, samma år som bildandet tog GIF Sundsvall steget upp i fotbollens finrum!

Men allt började som ett skämt. En handfull grabbar på Västermalms Samhällsprogram skojade om att gå på en GIF-match och ropa in klasskompisen Andreas Fällström på planen, som hade fått det snålt med speltid och mer eller mindre var stationerad på Grönhagens bänk framför anrika ”Holken”.

Skämtet spred sig snabbt och plötsligt satt dom på Urban Hagbloms kontor. Urban var i eld och lågor. Här såg han sin chans att föreningen äntligen skulle få den där efterlängtade klacken som skulle skapa lite liv och rörelse på IP. Han lovade att låna ut sin gamla baskagge, som stod på vinden i familjehemmet i Fränsta, som trumma. Han kallade upp materialförvaltaren Milton Höglund på kontoret och fick honom att leta fram gamla matchtröjor som skulle delas ut till alla som anslöt sig till klacken. Som banderoller blev det gamla flaggor, Stadshypoteket och Folksam, samt ett trasigt, blåvitt kioskmarkis. »Det är ju iallafall rätt färger, det blir snyggt!«, konstaterade Urban ivrigt.

Skämtet var plötsligt verklighet.

Vid hemmamatchen mot Assyriska i maj debuterade nya supporterklubben Patronerna, då under namnet ”GIF Sundsvall Supporterklubb”. Där stod vi. Med 30 isfacklor mitt på ljusa dagen och med Stadshypoteket i ryggen.

Klacken bestod av ett 30-tal blåvita. »Det tycker jag var en rätt bra start. Jag hoppas vi ska vara 40 mot Gefle«, sa initiativtagaren Andreas Lindman till Sundsvalls Tidning.

Den något primitiva starten med 80 medlemmar växte snabbt till en väl fungerande supporterförening, och 2001 hade supporterklubben 400 betalande medlemmar och var kända i supportersverige som »killar man vill dricka öl med«, som det hette i en supporterenkät i Aftonbladet.

Supporterklubben hade under denna tid även hunnit med att byta namn från GIF Sundsvall Supporterklubb till Patronerna, efter en namnomröstning bland föreningens medlemmar. Namnförslag som kom upp som förslag var ”Blå Tåget”, ”De GIF:tiga”, ”Norrlands Guld” och ”Blue Magic”. Just det sistnämnda var faktiskt det namn som fick flest röster, men då sittande styrelse ansåg det mer associera till ett kondommärke än supporterförening så tystades omröstningen ner och istället handplockades namnet Patronerna, som Lars ”Pappa Klack” Lindman hade klurat ut på en långtråkig dag på jobbet. Så fick det bli. En snygg flirt till ”Träpatronerna” och stadens historia.

Våra 23 aktiva år har varit en sjuhelsikes resa med minnesvärda tifon, episka bortaresor, avancemang, degraderingar och tonvis med blod, svett och tårar. Alltid med devisen ”I uppgång & Fall”.

Milstolpar i Patronernas historia

1999
Vår första officiella supporterresa. Bussen tog oss till Umeå och ”Pappa Klack” brände den begynnande flinten i samband med en rökbomb på tifot. Episkt. Samma år åkte vi ner till Södertälje och rysaren mot Assyriska. Vid vinst var det allsvenska avancemanget ett faktum. Matchen slutade 1-1 efter att Andreas Yngvesson gjorde mål och hyschade Assyriskas klack.

2000
Över 500 Giffare slöt upp på Söderstadions bortaläktare i den Allsvenska premiären. Mighty Giffers vann med 1-0 efter att Dennis Östlundh gjort matchens enda mål. Eufori deluxe!

2001
10 supportrar tog sin ner till Spanien och Giffarnas läger på La Manga. Vart ska vi ens börja? Resan går inte att beskriva med ord. Här myntade ”Wesslan” de numera vedertagna uttrycken ”Giffers” och ”Sheriffen”. Anders Grönhagen konstaterade att »Om dom uppträder så här i nästa bortamatch mot Djurgården så kommer dom få problem« och syftade på baröverkroppstifo och ett jäkla ståhej. Det går att skriva en bok om denna resa.

2002
Vi lekte med orden och tyckte där och då att ”Färgpatronerna” var ett fyndigt namn för TIFO-gruppen. Nog sagt om det… Desto roligare var att vi samma år kom tvåa i Canal+ årliga tifotävling.
Motiveringen löd: ”Färgpatronerna i Sundsvall har starkt bidragit till att GIF Sundsvall gjort sin bästa Allsvenska säsong i föreningens historia. Patronerna har genom idogt arbete under hela säsongen visat prov på kreativitet, originalitet, kontinuitet och ”idéhöjd”. Juryn fastnade särskilt för det hav av röda hjärtan som Patronerna smyckade Idrottsparkens läktare med i anslutning till matchen mot Hammarby den 21 september.”

Detta år kvalar även en supporterresa in. 15 pers tog sig till Åland på Giffarnas försäsongsläger. Fredde och Håcke trubadurade både här och där och Finland blev sig aldrig mer likt.

2004
PANG! Vi snuvande Stockholmslagen på förstaplatsen i Canal+ årliga tifotävling med det numera klassiska ”Fight The Anti-GIF Conspiracy!”. Vi åkte till Stockholm och var med i Canal+ sändning där vi fick ta emot priset och 50.000 kr. Resan i sig var spännande då vi av någon outgrundlig anledning valde att övernatta på Solna Vandrarhem. En genuint otäck känsla infann sig. En känsla som visade sig vara berättigad. Veckan efter vårt besök i förorten rapporterade Aftonbladet om ett yxmord – på Solna Vandrarhem.

2007
Miraklet i Ljungskile. Det räcker så. Vi som var där var där.

2008
Första resan då vi chartrade ett eget tåg. Destinationen var Gävle och de 160 platserna gick åt direkt. Två äldre damer hade av misstag hamnat på supportertåget, men var sjukt nöjd då »Alla var så otroligt trevliga!«

2020
Pandemin bröt ut. Inget var sig likt. Vi försökte ändå att peppa Giffarna i hemmapremiären mot Umeå FC och placerade oss på Norra Berget med rök och flaggor. Tifot fick ett enormt mottagande och blev en snackis på sociala medier i hela Europa.

Allas lika värde

Patronerna värnar om allas lika värde, oavsett ålder, kön, etnicitet, religion och sexuell läggning. Hos oss är alla välkomna. Vi brinner för föreningsdemokrati och 51%-regeln.
Vår primära uppgift är att stötta GIF Sundsvall i alla lägen, i med och motgång.

Mot Nya Segrar.