Gästkrönika

”Förtroendet är inte kraschat. Det är kastat åt helvete.”

”Det var skönt att styrelsens förslag vann med en stor majoritet”, sa Stefan Söderlund till Sundsvalls Tidning efter årsmötet. Det förstår jag att han tyckte, med tanke på hur det såg ut när damfotbolls-frågan skulle röstas igenom. Aldrig tidigare på ett årsmöte med GIF Sundsvall har jag sett en spelartrupp deltaga i röstandet. Det är fullt möjligt att det har varit så förr och det är fullt möjligt att vi i år har en spelartrupp, från olika delar av Sverige, som på kort tid förkovrat sig och satt sig in i föreningens frågor att dom kunnat ta beslut och ställning i en fråga om framtiden. Oerhört imponerande isåfall, och härligt dessutom om det förefaller vara så.

För alternativet känns olustigt värre.

I övrigt kunde vi konstatera att det fanns tjugofyra röster utöver årsmötets, det visade sig vara fullmakter. Samtliga av dessa förutom en var från styrelsen eller företrädare i föreningen där två av dom hade hela sex fullmakter vardera med röster.

Det är förstås enligt reglementet, well played och allt det där. Men det kändes närmast parodiskt att bevittna på plats och det var nog fler än en som skruvade på sig när det vankades votering och dessa behövde stega upp på scenen en efter en och rösta med sina fullmakter. Uppenbart är att föreningen gått all in på det här spåret. Att det är det enda alternativet dom kunnat tänka sig.

Jag har inga problem alls med att acceptera utgången av ett demokratiskt val. Styrelsens förslag vann. Men förfarandet var svårt att hacka i sig efteråt, och man lämnade rummet med en känsla av olust. Att sedan se Stefan Söderlund så segerviss i Sundsvalls Tidning efter mötet att han passade på att skita i om hela fotbolls-Sverige blir arga och att Patronerna minsann bara är en liten klick. Vi har aldrig påstått att vi är föreningen eller är viktigare än någon annan. Tvärtom så har Patronerna uttryckligen år efter år tryckt på alla likas värde. Därför är det lite svårsmält att läsa det och samtidigt se hur Stefans egen styrelse lastade fram sex fullmakter på flertalet personer.

Skit i oss och skit i fotbolls-Sverige för all del. Det är helt okej. Men nu har ni valt hur ni vill ha det, så låt fullmaktskriget börja. Hoppas att det kändes bra att se sitt eget folk kliva upp inför sittande årsmöte med fullmakt efter fullmakt. Och sedann efteråt stå frågande till att folk reagerar.

Förtroendet är inte kraschat. Det är kastat åt helvete. Lycka till med den köpta platsen. Synd att ni inte ville berätta vilka sponsorer som hade sagt vad, krävt vad, eller inom vilket tidsintervall. GIF Sundsvall är min förening, men i torsdags blev jag uppriktigt illamående av att se hur det sköttes.

// Johan Martinsson